11:00

Wolnopieczone udka musztardowo-miodowe



Delikatne, soczyste i długo pieczone udka kurczaka w przepysznej marynacie musztardowo-miodowej. Smakują genialnie.


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy + 2łyżki do smażenia
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz


Miód, oliwę, musztardy, mieszamy w miseczce. Udka nacieramy solą i pieprzem, dokładnie smarujemy marynatą, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, podsmażamy udka na złoto. Cebulę obieramy, kroimy w pióra.


Pieczenie w wolnowarze

Udka układamy w garnku wolnowaru, posypujemy piórami cebuli i ustawiamy na program I – powolne gotowanie. Używam wolnowaru od Russell Hobbs. Pieczemy przez 10 godzin.


Pieczenie w piekarniku

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy piórami cebuli i dolewamy 50ml. Pieczemy przez 10 godzin w temperaturze 90*C.










1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger