11:00

Tarta z jagodami i budyniem




Kolejna totalnie prosta tarta z herbatników, budyniu, jagód i galaretki. Po najprostszej tarcie malinowej, przyszedł czas na pyszną wersję jagodową.

Składniki:
tortownica 30cm
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 150g kruchych ciastek lub herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750ml mleka
  • 200g jagód
  • 2 galaretki niebieskie
  • 750ml wody


Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia.

Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki.

W 200ml mleka rozpuszczamy saszetki budyniu, resztę podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki.

Gdy budyń będzie letni, układamy na nim jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny – w upalne dni nawet na 4 godziny. 













3 komentarze:

  1. Z taką ilością jagód wyborne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy30 sierpnia

    czy opakowanie budyniu jest na 500ml.?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, budyń standardowo na 500ml, ale przy dwóch sztukach daję zamiast 1l to 750ml i budyń jest zwarty :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie