Kolejna totalnie prosta tarta z herbatników, budyniu, jagód i galaretki. Po najprostszej tarcie malinowej, przyszedł czas na pyszną wersję jagodową.
Składniki:
tortownica 30cm
- 3 łyżki miękkiego masła
- 150g kruchych ciastek lub herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750ml mleka
- 200g jagód
- 2 galaretki niebieskie
- 750ml wody
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia.
Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki.
W 200ml mleka rozpuszczamy saszetki budyniu, resztę podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki.
Gdy budyń będzie letni, układamy na nim jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny – w upalne dni nawet na 4 godziny.
Z taką ilością jagód wyborne! :)
OdpowiedzUsuńczy opakowanie budyniu jest na 500ml.?
OdpowiedzUsuńTak, budyń standardowo na 500ml, ale przy dwóch sztukach daję zamiast 1l to 750ml i budyń jest zwarty :)
OdpowiedzUsuń