Zachorowałam na taką szarlotkę, gdy tylko zobaczyłam ją na wystawie w cukierni. Piękna kosteczka z kruchego ciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru.
Składniki:
Ciasto
Składniki:
Ciasto
- 3 żółtka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 100g masła
- 2,5kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g cukru pudru sok z całej cytryny
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce w kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć.
Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do blaszki wstawiamy papier z rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut, blat powinien być lekko złoty. Drugi blat zostawiamy w lodówce.
Na podpieczony spód ciasta wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C.
Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała.
Proszę podać wymiary blaszki.
OdpowiedzUsuńObłędna ta szarlotka! Nie mogę się na nią napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x25, po urlopie dopiszę w przepisie :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie. ukroiłabym sobie duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jak u babci... :)
OdpowiedzUsuń