11:00

Szarlotka z lukrem na kruchym cieście


Zachorowałam na taką szarlotkę, gdy tylko zobaczyłam ją na wystawie w cukierni. Piękna kosteczka z kruchego ciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru.


Składniki:
Ciasto
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła
Mus
  • 2,5kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
  • 200g cukru pudru sok z całej cytryny


Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce w kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć.

Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do blaszki wstawiamy papier z rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut, blat powinien być lekko złoty. Drugi blat zostawiamy w lodówce.

Na podpieczony spód ciasta wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C.

Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała. 










6 komentarzy:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie