Uwielbiam kotlety jajeczne, najchętniej na zimno i wsadzone do bułki z masłem - ot, taki jajeczny burger. Dziś jednak wersja urozmaicona, dzięki dodatkowi płatków owsianych kotlety są bardziej sycące i mam wrażenie, że jeszcze lepsze!
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 mała cebula +2 łyżki masła
- 1 bułka + mleko do namoczenia
- 1 jajko surowe
- 0,5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Bułkę namaczamy w mleku, rozdrabniamy.
Jajka siekamy, mieszamy z jakiem surowym, płatkami owsianymi, cebulką, rozdrobioną bułką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl