11:00

Kotlety jajeczne z płatkami owsianymi



Uwielbiam kotlety jajeczne, najchętniej na zimno i wsadzone do bułki z masłem - ot, taki jajeczny burger. Dziś jednak wersja urozmaicona, dzięki dodatkowi płatków owsianych kotlety są bardziej sycące i mam wrażenie, że jeszcze lepsze!


Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 mała cebula +2 łyżki masła
  • 1 bułka + mleko do namoczenia
panierka
  • 1 jajko surowe
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Bułkę namaczamy w mleku, rozdrabniamy.

Jajka siekamy, mieszamy z jakiem surowym, płatkami owsianymi, cebulką, rozdrobioną bułką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie