19:30

Ogórki ośmiorniczki w zalewie musztardowo-miodowej




O ogórki w kształcie ośmiorniczek zapytała mnie fanka, więc postanowiłam takie ogórki zrobić. Tak naprawdę to najważniejsze jest przygotowanie ogórków, nacięcie i pozostawienie w soli, można je przygotować w różnych zalewach. Dziś prezentuję wersję musztardowo-miodową.


Składniki:
  • 1kg ogórków
  • 4 łyżeczki soli
zalewa:
  • 1l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyki miodu
  • czosnek (tyle ząbków ile słoików)
  • liść laurowy (tyle listków ile słoików)
  • ziele angielskie (tyle ziarenek ile słoików)
  • gorczyca


Ogórki myjemy, odcinamy delikatnie końce. Końcówkę ogórka nacinamy trzy razy tworząc gwiazdkę (obie przekątne i przez środek), przeciągamy nacięcia aż do 3/4 długości ogórka – tworzymy macki. Nienacięta część ogórka do głowa ośmiorniczki. Ogórki zasypujemy czterema łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na jedną godzinę, by zmiękły. Nie zostawiajcie ogórków na dłużej, bo zmiękną za bardzo i po wyciągnięciu ze słoika będą się kruszyć.

Wkładamy ogórki do wyparzonych słoików, dodajemy jeden ząbek czosnku, jedno ziarenko ziela angielskiego, jeden listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy. Pasteryzujemy 30 minut. Pasteryzuję w piekarniku w temperaturze 120*C, więc wolę przytrzymać ogórki trochę dłużej.

Ilość przypraw jest przewidziana dla słoików o pojemności 0,9l-1l.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie