O ogórki w kształcie ośmiorniczek zapytała mnie fanka, więc postanowiłam takie ogórki zrobić. Tak naprawdę to najważniejsze jest przygotowanie ogórków, nacięcie i pozostawienie w soli, można je przygotować w różnych zalewach. Dziś prezentuję wersję musztardowo-miodową.
Składniki:
- 1kg ogórków
- 4 łyżeczki soli
zalewa:
- 1l wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek ostrej musztardy
- 2 łyki miodu
- czosnek (tyle ząbków ile słoików)
- liść laurowy (tyle listków ile słoików)
- ziele angielskie (tyle ziarenek ile słoików)
- gorczyca
Ogórki myjemy, odcinamy delikatnie końce. Końcówkę ogórka nacinamy trzy razy tworząc gwiazdkę (obie przekątne i przez środek), przeciągamy nacięcia aż do 3/4 długości ogórka – tworzymy macki. Nienacięta część ogórka do głowa ośmiorniczki. Ogórki zasypujemy czterema łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na jedną godzinę, by zmiękły. Nie zostawiajcie ogórków na dłużej, bo zmiękną za bardzo i po wyciągnięciu ze słoika będą się kruszyć.
Wkładamy ogórki do wyparzonych słoików, dodajemy jeden ząbek czosnku, jedno ziarenko ziela angielskiego, jeden listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy. Pasteryzujemy 30 minut. Pasteryzuję w piekarniku w temperaturze 120*C, więc wolę przytrzymać ogórki trochę dłużej.
Ilość przypraw jest przewidziana dla słoików o pojemności 0,9l-1l.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl