Kremowy, puszysty i delikatny sernik na zimno. Jak zwykle mój ulubiony sernik na zimno :) Dziś w wersji z pysznym kremem na bazie soku przecierowego.
Składniki:
Składniki:
- 750ml soku przecierowego typu kubuś, gucio
- 3 budynie waniliowe
- 1kg sera śmietankowego
- 500g serka homogenizowanego waniliowego
- 150g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 50ml gorącej wody
- pełnoziarniste herbatniki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z serkami homogenizowanymi, cukrem i ostudzoną żelatyną.
Foremkę wykładamy herbatnikami, delikatnie wlewamy masę serową i wstawiamy foremkę na godzinę do lodówki.
500ml soku przecierowego podgrzewamy w rondelku, pozostałe 250ml mieszamy z 3 budyniami (proszkiem). Do gorącego soku wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, intensywnie mieszamy. Gdy masa będzie gęsta, ściągamy rondelek z ognia. Na zdjęciach masa jest zrobiona z 2 budyni, ale nie zastygła idealnie, więc sugeruję jak w przepisie, użycie 3 opakowań.
Gęstą masę wylewamy na sernik, wyrównujemy łopatką i wstawiamy szybko do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń