11:00

Ciemne naleśniki z pastą tahini




Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie i mocno pachnące. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem syropu winogronowego, nasze naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Tahini jak i cudowne mini patelnie do serwowania możecie kupić w Tureckim Sklepie.


Składniki:
  • 250ml mleka
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki tahini z winogronem (pasta chałwowa) + 1 łyżka do polania
  • szczypta soli 100ml wody mineralnej gazowanej


Mleko, mąkę, jajka, kakao, tahini i szczyptę soli miksujemy przez 3 minuty. Odstawiamy ciasto na godzinę. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników.

Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu. Smażą się dłużej niż klasyczne naleśniki.

Gotowe naleśniki podajemy zrolowane i polane dodatkową łyżką tahini. 

Tahini możecie kupić tutaj.











2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie