Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie i mocno pachnące. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem syropu winogronowego, nasze naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Tahini jak i cudowne mini patelnie do serwowania możecie kupić w Tureckim Sklepie.
Składniki:
- 250ml mleka
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki tahini z winogronem (pasta chałwowa) + 1 łyżka do polania
- szczypta soli 100ml wody mineralnej gazowanej
Mleko, mąkę, jajka, kakao, tahini i szczyptę soli miksujemy przez 3 minuty. Odstawiamy ciasto na godzinę. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu. Smażą się dłużej niż klasyczne naleśniki.
Gotowe naleśniki podajemy zrolowane i polane dodatkową łyżką tahini.
Tahini możecie kupić tutaj.
ale mi narobiłaś smaka! Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuń