Delikatne, kruche i pyszne kurki otulone kremowym sosem mascarpone. Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie.
Składniki:
- 400g kurki leśnej
- 250g mascarpone
- 200g śmietanki 30%
- cebula szalotka
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy. Wlewamy śmietankę, mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem przez 15 minut – na wolnym ogniu.
Dodajemy pocięty koperek i podajemy.
Uwielbiam kurki, cudowny sosik Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że już jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałem ^^
OdpowiedzUsuń