11:00

Waniliowe bułki z serem i malinami



Aromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są po prostu pyszne.

Składniki:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 14g suchych drożdży
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 80g masła
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
Krem serowy
  • 300g sera białego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
36 malin ( po 3 na każdą bułeczkę) 
mleko do smarowania bułek

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek.

Drugą laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka. Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę na środku, wypełniamy ją masą serową i wciskamy po 3 maliny. Gotowe bułki smarujemy dokładnie mlekiem.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy przez 15-17 minut. 








1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie