Aromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są po prostu pyszne.
Składniki:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 14g suchych drożdży
- 250ml mleka
- 80g cukru
- 80g masła
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 300g sera białego
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
mleko do smarowania bułek
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek.
Drugą laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka. Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę na środku, wypełniamy ją masą serową i wciskamy po 3 maliny. Gotowe bułki smarujemy dokładnie mlekiem.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy przez 15-17 minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek.
Drugą laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka. Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę na środku, wypełniamy ją masą serową i wciskamy po 3 maliny. Gotowe bułki smarujemy dokładnie mlekiem.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy przez 15-17 minut.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń