11:00

Tiramisu z borówkami i białą czekoladą


Rozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu.

Składniki:
  • 6 żółtek*
  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego)
  • 500g mascarpone
  • 250g śmietany kremówki (30-36%)
  • 400g podłużnych biszkoptów
  • 0,5l gorącej, mocnej kawy
  • 50ml likieru waniliowego
  • 200g białej czekolady (dwie tabliczki)
  • 300g borówek amerykańskich
  • kakao
Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki.

Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki

Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy drugą tabliczką startej białej czekolady a następnie kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

*Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie