Wytrawna tarta ze szparagami i kremowym serem pleśniowym. Dosłownie rozpływa się w ustach. Lekka, pyszna i idealna na ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego.
Składniki:
- ciasto wytrawne do tarty (mąka, jajka, jogurt, sól)
- 1 jajko
- 200g śmietanki 30%
- 150g sera pleśniowego kremowego
- 5 pomidorków koktajlowych (lub więcej, do smaku)
- 10-12 szparagów zielonych
- sól, pieprz
Spód do tarty przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na upieczony spód. Ser pleśniowy kroimy w plasterki, układamy na sosie.
Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, układamy w małych odstępach na tarcie. Pomidorki przekrawamy na pół, układamy pomiędzy szparagami.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika, pieczemy przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl