Druga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem, co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem i szczyptą soli, formujemy kulę i wstawiamy ciasto do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę*, przykrywamy papierem do pieczenia i
obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w
temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 -
5 minut.
*foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy dokładnie masłem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl