11:00

Zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem i bakłażanem



Szpinakowa zapiekana, ostra dzięki chilli i niesamowicie pyszna. Możemy ją przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.

Składniki:
  • 300g makaronu muszelki
  • 200g szpinaku (waga zamrożonego)
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 100g żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco)
  • pieprz, sól, chili
  • oliwa do smażenia


Makaronu gotujemy al dente. Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem soli, wyciśniętego czosnku i połowy mleka. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku.

Kurczaka kroimy w kostkę/płatki, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Smażymy na złoto. Usmażonego mieszamy z bakłażanem.

Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki kurczaka, następnie makaron, starty żółty ser i sos szpinakowy. Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20minut.

Pastę z bakłażana można zrobić domowym sposobem – upiec go w piekarniku z dodatkiem oliwy, następnie zblednować i doprawić do smaku. 










2 komentarze:

  1. Małgosiu, ja też bardzo często używam chilli. Danie jest wyraziste w smaku. Jetem w zasadzie uzalezniona od tej przyprawy :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ostre jedzonko!
    Zapiekanka na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie