11:00

Buraczki zasmażane




Buraczki, całe kulki, chipsy, plasterki czy zasmażane to moja największa miłość. Mogłabym je jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane.


Składniki:
  • 0,5kg buraków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 100ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli, pieprz

Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje buraczki zostały ugotowane na parze w zupowarze. Ugotowane obieramy, ścieramy na tarce – duże oczka.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy starte buraczki, sok z cytryny i cukier. Następnie wlewamy wodę, mieszamy całość, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupowar mimo wskazania samej nazwy nie jest tylko do zup :) bez problemu ugotujemy w nim warzywa na parze, jajka, pokruszymy lód, zmiksujemy koktajl i ugotujemy zupę oczywiście. Dla mnie to idealny sprzęt wyjazdowy. 







2 komentarze:

  1. Anonimowy20 maja

    Jak Pani to robi ze buraki nadal sa czerwone ja jak gotuje blakna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myję buraczki, nie obieram ich, wrzucam do garnka z zimną wodą i gotuję - bez soli. Co jakiś czas dolewam wodę, żeby buraczki dobrze się ugotowały. Miękkie studzę, obieram ze skórki. Zawsze tak robię i zawsze były czerwone jak na zdjęciu.

      Metoda druga:
      Buraczki myję, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika, piekę aż będą miękkie w 180*C. Obieram ostudzone.

      Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie