Buraczki, całe kulki, chipsy, plasterki czy zasmażane to moja największa miłość. Mogłabym je jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane.
Składniki:
- 0,5kg buraków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 100ml wody
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli, pieprz
Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje buraczki zostały ugotowane na parze w zupowarze. Ugotowane obieramy, ścieramy na tarce – duże oczka.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy starte buraczki, sok z cytryny i cukier. Następnie wlewamy wodę, mieszamy całość, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupowar mimo wskazania samej nazwy nie jest tylko do zup :) bez problemu ugotujemy w nim warzywa na parze, jajka, pokruszymy lód, zmiksujemy koktajl i ugotujemy zupę oczywiście. Dla mnie to idealny sprzęt wyjazdowy.
Jak Pani to robi ze buraki nadal sa czerwone ja jak gotuje blakna
OdpowiedzUsuńMyję buraczki, nie obieram ich, wrzucam do garnka z zimną wodą i gotuję - bez soli. Co jakiś czas dolewam wodę, żeby buraczki dobrze się ugotowały. Miękkie studzę, obieram ze skórki. Zawsze tak robię i zawsze były czerwone jak na zdjęciu.
UsuńMetoda druga:
Buraczki myję, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika, piekę aż będą miękkie w 180*C. Obieram ostudzone.
Serdecznie pozdrawiam!