Nigdy nie mogłam się zdecydować czy wolę klasyczną mizerię z ogórka czy mizerię z sałaty. Obie są smaczne, więc postanowiłam połączyć ogórek z sałatą. Mizeria 2 w 1.
Składniki:
- 1 duży zielony ogórek
- 5 liści sałaty
- 300g śmietany 10%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- pieprz
Ogórek tniemy na cienkie plasterki, mieszamy z łyżką soli i odkładamy na godzinę. Miękkie plasterki ogórka płuczemy z soli, odsączamy i wkładamy do miski.
Liście sałaty tniemy na drobne kawałki, razem z koperkiem dodajemy do ogórków. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i wlewamy ją do ogórków. Doprawiamy pieprzem.
Im cieńsze plasterki ogórków, tym mniej czasu potrzeba by namiękły w soli. Cienkie plasterki w swojej mizerii zawdzięczam robotowi kuchennemu Desire.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl