11:00

Makaron ze szpinakiem



Sprężysty makaron z delikatnym sosem szpinakowym. Obiad idealny, lekki i sycący. 

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml wody
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • 500g mascarpone
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. 

Makaron gotujemy, odcedzamy, ciepły łączymy z sosem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie