Sprężysty makaron z delikatnym sosem szpinakowym. Obiad idealny, lekki i sycący.
Składniki:
- makaron spaghetti
- 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 50ml wody
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 500g mascarpone
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy
pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek
przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę,
dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut,
wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20
minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem.
Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek
sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu
szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy, odcedzamy, ciepły łączymy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl