Rurki w wersji dla dorosłych z pysznym kremem adwokatowym. Kruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g jogurtu naturalnego
- 125g masła
- 250g mascarpone
- 100g śmietany kremówki 36%
- 75ml likieru adwokat
- 3 łyżki cukru pudru
- Olej lub masło do smarowania foremek
Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i
wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy, kroimy w
paski. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem, nawijamy na nie ciasto, tak by
pierścienie ciasta zachodziły na siebie i układamy na blaszce – w pozycji
leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają
złoty kolor.
Śmietankę miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy
partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder. Masa powinna wyjść
gęsta, nie wymaga dodatku żelatyny. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki.
Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do
wystudzenia. Gdy będą całkowicie wystudzone nadziewamy je schłodzonym kremem
adwokatowym. Przechowujemy w lodówce.
Jak ja dawno nie jadłam takich rurek. A ten krem wprost do mnie woła :D Pyszności
OdpowiedzUsuń