Z
dzieciństwa nie mam złych wspomnień o szpinaku. Dobrze zrobiony jest
smaczny, ale znam osoby, które go nienawidzą. Kiedyś Krzysiek (lat 40+)
zobaczył mój makaron ze szpinakiem i powiedział: "Ostatni raz jadłem
szpinak kiedy byłem w przedszkolu, a potem wszystkie dzieci rzygały".
Dalsze tłumaczenia były zbędne :) Dziś zatem przepis na smaczny szpinak!
Ten
sos świetnie nadaje się do makaronu, połączony z żółtym serem świetnie
będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach
kurczaka.
Składniki:
- 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony)
- 4 ząbki czosnku
- 100ml wody
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 100g mascarpone
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem.
Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl