11:00

Sos szpinakowy - do makaronu, kurczaka, tarty

Z dzieciństwa nie mam złych wspomnień o szpinaku. Dobrze zrobiony jest smaczny, ale znam osoby, które go nienawidzą. Kiedyś Krzysiek (lat 40+) zobaczył mój makaron ze szpinakiem i powiedział: "Ostatni raz jadłem szpinak kiedy byłem w przedszkolu, a potem wszystkie dzieci rzygały". Dalsze tłumaczenia były zbędne :) Dziś zatem przepis na smaczny szpinak!

Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, połączony z żółtym serem świetnie będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach kurczaka. 


Składniki:
  • 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100ml wody
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 100g mascarpone
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie