Składniki:
- 200ml śmietanki 30%
 - 50g sera gorgonzola
 - 100g szynki prosciutto di parma
 - 2 ząbki czosnku
 - cebula szalotka
 - bazylia
 - pieprz
 - garść orzechów włoskich
 - oliwa z oliwek
 
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę a następnie dodajemy czosnek. Szynkę kroimy na duże plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. 
Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. 
Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie. 




Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń