Składniki:
- 200ml śmietanki 30%
- 50g sera gorgonzola
- 100g szynki prosciutto di parma
- 2 ząbki czosnku
- cebula szalotka
- bazylia
- pieprz
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę a następnie dodajemy czosnek. Szynkę kroimy na duże plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu.
Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem.
Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń