Długo broniłam się przed zrobieniem ryby po grecku, nie do końca przekonywało mnie połączenie składników. Podejście się zmieniło w momencie, gdy spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni.
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 szklanki wody
- 1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja)
- jajko
- mąka
- olej do smażenia
- 2 cebule szalotki
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
- papryka słodka
- 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, dodaję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Filety osuszam (używałam mrożonych), przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję w mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia.
Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka, mieszam i doprawiam (sól, pieprz, papryka słodka). Całość duszę jeszcze 10 minut.
W naczyniu (użyłam żaroodpornego, bo ładnie prezentują się warstwy) układałam filety z ryby, następnie ugotowane warzywa - i tak samo kolejną warstwę. Naczynie odstawiłam do lodówki na kilka godzin, by danie "przegryzło się". Najlepsze jest od następnego dnia.
Ręcznik kuchenny w
różową kratkę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online
to zapraszam do sklepu Amicus na allegro. Część oferty jest dostępna od razu na aukcjach, a pozostałe produkty na zamówienie. To spore ułatwienie, bo nie każdy z nas ma blisko do Ikeii.
Najlepsza do ryby po grecku jest mąka kukurydziana!
OdpowiedzUsuńPolecam, tak robi moje Mama:)
Uwielbiam to danie 😍 Karolina K.
OdpowiedzUsuń