11:00

Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem



To jedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy. 

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 3 jajka
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka do panierki
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
  • słoiczek marynowanej papryki

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 

W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy do lodówki na 30-40 minut. 

Dwa jajka roztrzepujemy, olej rozgrzewamy na patelni. Schłodzone kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na złoto z każdej strony. 

Ciepłe kotlety są bardzo delikatne, więc by pokroić je w plasterki należy je ponownie schłodzić. Część kotletów podałam z marynowaną papryką jako obiad, a pozostałe wstawiłam do lodówki i następnego dnia znalazły się na kanapkach. 









1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie