10:30

Zapiekanka z kurczakiem i curry



Pyszna zapiekanka z dużą ilością sera i mocno doprawionym kurczakiem. Smakuje świetnie, można ją przygotować dzień wcześniej a tylko zapiec przed samym obiadem. 


Składniki:
  • 400g makaronu świderki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200g mozzarelli
  • 200g śmietany 18%
  • 100ml wody
  • 100g sera żółtego cheddar
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki natki z pietruszki
  • przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry
  • oliwa
Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180*C. 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki, takiej z curry jeszcze nie robiłam...dzięki za podpowiedź...choć niestety dla siebie nie zrobię jej w najbliższym czasie bo bezgluten, a świderki bezglutenowe są średnio smaczne i nie wciągają sosu jak zwykły makaron więc obawiam się, że by pływały w śmietanie....

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i pomysłowe danie , uwielbiam zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie