Pyszna zapiekanka z dużą ilością sera i mocno doprawionym kurczakiem. Smakuje świetnie, można ją przygotować dzień wcześniej a tylko zapiec przed samym obiadem.
Składniki:
- 400g makaronu świderki
- podwójna pierś z kurczaka
- 200g mozzarelli
- 200g śmietany 18%
- 100ml wody
- 100g sera żółtego cheddar
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki natki z pietruszki
- przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry
- oliwa
Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180*C.
Uwielbiam zapiekanki, takiej z curry jeszcze nie robiłam...dzięki za podpowiedź...choć niestety dla siebie nie zrobię jej w najbliższym czasie bo bezgluten, a świderki bezglutenowe są średnio smaczne i nie wciągają sosu jak zwykły makaron więc obawiam się, że by pływały w śmietanie....
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe danie , uwielbiam zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń