10:30

Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką




Domowe wędliny i pieczenie to wspaniały pomysł na Święta. Schab nadziewany śliwką to jedna z kultowych pozycji w moim domu. Tylko tej śliwki powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały. 


Składniki:

Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. 

W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski z resztkami marynaty wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez 90 minut, po upływie pierwszych 45 minut mięso obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy pieczeń przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Letnie mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by porządnie się skleiło. 

Schab możemy kroić na plasterki jako wędlinę lub kroić w grubsze plasterki i podawać jako pieczeń z ciepłym sosem borówkowym. Konfiturę z borówek należy podgrzać w rondelku lub na małej patelni i polać nią mięso. 

*Na każdy 1kg mięsa przypada 90 minut pieczenia. Po połowie czasu z każdej strony.






4 komentarze:

  1. Fajna opcja obiadowa szczególnie w Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zbliżające się Święta będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooj, schab ze śliwką jest najlepsiejszy na świecie! Tylko, że u mnie nie lubią połączenia mięsa ze śliwkami, to nadziewam tylko kawałek, a reszta piecze się bez dodatku, czyli i wilk syty, i owca cała ;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie