Awokado, łosoś i jajko to moje hity śniadaniowe. A i oczywiście
grejpfrut. Zaplanowałam sobie ułożenie miękkiego jajka w miejscu pestki
awokado, w dodatku zaplanowałam sobie jajko w koszulce. W mojej wersji
nie trzeba stać nad garnkiem i tworzyć wiru w wodzie. Wystarczy odrobina
oliwy i woreczek śniadaniowy.
Składniki:
- 100g łososia wędzonego
- 1/2 awokado
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
- pieprz
- 250ml wody
Zagotowujemy w rondelku wodę. Do woreczka śniadaniowego (foliowego) wlewamy łyżeczkę oliwy, dokładnie rozcieramy. Jajko wbijamy do woreczka, zawiązujemy go i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy 4-5 minut. Dla wersji bardzo płynnej wystarczą 3 minuty.
Na talerzu układamy kawałki łososia wędzonego, pocięte pomidorki koktajlowe oraz połówkę awokado. Ugotowane jajko delikatnie wyciągamy z woreczka i wkładamy do awokado. Białko nacinamy i pozwalamy żółtku wypłynąć.
Jogurt mieszamy z pociętą natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jajko i awokado.
Pyszne śniadanko, też robię jajka w koszulce w woreczku :)
OdpowiedzUsuń