08:30

Sałatka jarzynowa




Klasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 duży seler
  • 4 pietruszki
  • 6 jajek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 8 ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • musztarda sarepska
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :)

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 

Szykujemy dużą miskę. Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ziemniaki kroimy w plasterki i przeciskamy przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte ogórki, groszek i kukurydzę dodajemy do reszty warzyw. 

Do miski z warzywami dodajemy 2 łyżki musztardy, około 5 łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. 




1 komentarz:

  1. W każdym domu ta sałatka smakuje inaczej. Ja np daję jeszcze cebulę i korniszony, zamiast kiszonych ogórków.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie