Galaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki.
- 2 litry rosołu
- 40g żelatyny
- 2 piersi podwójne z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 jajka
- puszka małego groszku
- pół puszki kukurydzy
- listki natki pietruszki
- sól, pieprz
Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia.
W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe.
W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe.
Jak pięknie się prezentuje. Aż się chce spróbować :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Smakowite :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych Świat spędzonych w gronie najbliższych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i... Będę dalej zaglądać na blog :)
Musze zrobić wyglądają oblednie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić wyglądają oblednie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuń