11:00

Galareta z piersi kurczaka z jajkiem i kukurydzą

 



Galaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki.


Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 40g żelatyny
  • 2 piersi podwójne z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 jajka
  • puszka małego groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • listki natki pietruszki
  • sól, pieprz
Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia.

W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe. 








5 komentarzy:

  1. Jak pięknie się prezentuje. Aż się chce spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowych, spokojnych Świat spędzonych w gronie najbliższych.

    Pozdrawiam serdecznie i... Będę dalej zaglądać na blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze zrobić wyglądają oblednie Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze zrobić wyglądają oblednie Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie