Składniki:
- 4 marchewki
- 1 duży seler
- 4 pietruszki
- 6 jajek
- 6 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kiszonych
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- musztarda sarepska
- majonez
- sól
- pieprz
Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :)
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Szykujemy dużą miskę. Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ziemniaki kroimy w plasterki i przeciskamy przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte ogórki, groszek i kukurydzę dodajemy do reszty warzyw.
Do miski z warzywami dodajemy 2 łyżki musztardy, około 5 łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
W każdym domu ta sałatka smakuje inaczej. Ja np daję jeszcze cebulę i korniszony, zamiast kiszonych ogórków.
OdpowiedzUsuń