10:30

Pierniczki "prawie jak alpejskie" cytrusowe z pomelo

 


Pierniczki o cytrusowym posmaku są fantastyczne. Lekko kwaśne i słodkie za jednym razem. Takiego połączenia naprawdę warto spróbować :) 



Składniki na pierniczki:


Składniki na lukier:
  • 100g białka (3 białka)
  • 600g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowane pomelo

Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć.

Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy aż do połączenia. Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce.

Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce.

Lukier

Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy do nich kawałki kandyzowanego pomelo. Odstawiamy na kratkę do całkowitego zastygnięcia.






1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie