Pierniczki o cytrusowym posmaku są fantastyczne. Lekko kwaśne i słodkie za jednym razem. Takiego połączenia naprawdę warto spróbować :)
Składniki na pierniczki:
- 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy
- 1,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej
- 100g masła
- 200g miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 100g kandyzowanego pomelo
- mąka pszenna do podsypywania
Składniki na lukier:
- 100g białka (3 białka)
- 600g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- kandyzowane pomelo
Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć.
Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy aż do połączenia. Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce.
Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce.
Lukier
Ale pyszne :)
OdpowiedzUsuń