10:30

Kociołek z kiszoną kapustą




Kociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża. 


Składniki:
  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 10 pieczarek 
  • 5 ziemniaków
  • 2 kiełbasy wiejskie
  • 4 łyżki masła 
  • 2 szalotki
  • słoiczek leczo paprykowego
  • kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona

Pieczarki kroimy na cztery części, papryki w kostkę a kiełbasę w plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, następnie dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut. 

W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone pieczarki z kapustą, przyprawiamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.







2 komentarze:

  1. Anonimowy13 grudnia

    gdzie można dostać to leczo paprykowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawie w każdym sklepie spożywczym powinno być dostępne leczo,jeśli konkretnie tej firmy to widziałam w Auchan

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie