Kociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża.
- 500g kiszonej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 10 pieczarek
- 5 ziemniaków
- 2 kiełbasy wiejskie
- 4 łyżki masła
- 2 szalotki
- słoiczek leczo paprykowego
- kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona
Pieczarki kroimy na cztery części, papryki w kostkę a kiełbasę w plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, następnie dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut.
W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone pieczarki z kapustą, przyprawiamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
gdzie można dostać to leczo paprykowe?
OdpowiedzUsuńprawie w każdym sklepie spożywczym powinno być dostępne leczo,jeśli konkretnie tej firmy to widziałam w Auchan
Usuń