10:30

Pierniczki "prawie jak alpejskie" z pomarańczą





Wersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć. 


Składniki na pierniczki:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g mąki żytniej typ 2000
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej
  • 100g masła
  • 200g miodu
  • skórka z 3 pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • mąka pszenna do podsypywania

Składniki na lukier:
  • 100g białka (3 białka)
  • 600g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć.

Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy aż do połączenia. Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce.

Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce.

Lukier

Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy do nich kandyzowaną skórkę.






5 komentarzy:

  1. Pierniczki piękne i pyszne :) Porywam jednego.....nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi chęci narobiłaś :) chyba też sobie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli z pomarańczowym akcentem, to jestem w 100% kupiona :) Uwielbiam pomarańczowe smaki. Zresztą uwielbiam wszelkie pierniczki, zwłaszcza że przygotowuję je w fantastycznej atmosferze z moją pociechą :) Nie ma nic piękniejszego niż wspólna zabawa w kuchni :D

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniki nigdy nie robiłam, uwierzysz? Trochę się boję, że mi wyjdą twarde jak kamień :-)Nadszedł czas by popierniczyć z deka :-)
    Pierniki lux.
    Lukier lux.
    Mleko dla Mikołaja? Lux.
    A deska...no deska to dopiero jest szał. deska z duszą..kocham takie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odrywanie tej deski przepłaciłam tygodniowym przeziębieniem :) stare ogródki działkowe to raj z deskami :D i tak się powstrzymałam, żeby oderwać kawałek okiennicy :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie