Domowa
szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań.
Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny
pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru.
Składniki:
- 1kg szynki wieprzowej*
- 3 łyżki musztardy ostrej
- 3 łyżki miodu spadziowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 100ml wody
- słoiczek konfitury z żurawiny całej
W misce mieszamy musztardę, miód, paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia z szynką.
Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy szynkę i zwiększamy temperaturę do 200*C. Po 30 minutach wyjmujemy naczynie, przekładamy szynkę na drugą stronę i pieczemy ponownie przez 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy ostygnie możemy ją kroić na kawałki.
Szynkę możemy kroić na cienkie plasterki jako wędlinę oraz na grube plastry jako pieczeń. W drugim przypadku w rondelku podgrzewamy konfiturę z żurawiny i ciepłą polewamy kawałek pieczeni.
*Na każdy kilogram szynki przypada 60 minut pieczenia.
Pyszna :) już czuję zapach świąt :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle piękne zdjęcia, tylko tak się zastanawiam czy nie lepiej by było użyć domowej żurawiny....pewno, że trochę więcej roboty ale wtedy to już w 100% wiemy co trafia do naszego żołądka :)
OdpowiedzUsuńa przepis super!
Dzięki :) Ja to zawsze krytycznie podchodzę do swoich zdjęć i większość uznaje za przeciętne... A własna żurawina też za mną chodzi, trzeba wziąć się po prostu do słoiczkowej roboty.
UsuńKusisz ! Smakiem i Wykwintnym wyglądem Miód mam własny , Szyneczkę kupie ale jak mi Tyłek po świętach urośnie to ...... :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuję. Aż by się chciało zjeść! Gartulacje.
OdpowiedzUsuń