10:30

Miodowa szynka domowa z dodatkiem żurawiny



Domowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. 



Składniki:

W misce mieszamy musztardę, miód, paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki. 

Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia z szynką. 

Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy szynkę i zwiększamy temperaturę do 200*C. Po 30 minutach wyjmujemy naczynie, przekładamy szynkę na drugą stronę i pieczemy ponownie przez 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy ostygnie możemy ją kroić na kawałki. 

Szynkę możemy kroić na cienkie plasterki jako wędlinę oraz na grube plastry jako pieczeń. W drugim przypadku w rondelku podgrzewamy konfiturę z żurawiny i ciepłą polewamy kawałek pieczeni.  

*Na każdy kilogram szynki przypada 60 minut pieczenia.








5 komentarzy:

  1. Pyszna :) już czuję zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle piękne zdjęcia, tylko tak się zastanawiam czy nie lepiej by było użyć domowej żurawiny....pewno, że trochę więcej roboty ale wtedy to już w 100% wiemy co trafia do naszego żołądka :)

    a przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ja to zawsze krytycznie podchodzę do swoich zdjęć i większość uznaje za przeciętne... A własna żurawina też za mną chodzi, trzeba wziąć się po prostu do słoiczkowej roboty.

      Usuń
  3. Kusisz ! Smakiem i Wykwintnym wyglądem Miód mam własny , Szyneczkę kupie ale jak mi Tyłek po świętach urośnie to ...... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie się prezentuję. Aż by się chciało zjeść! Gartulacje.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie