Składniki:
- 10 krewetek
- 4 łyżki mąki tempura
- 3 lodowatej wody
- 1 kostka lodu
- olej do smażenia
- sól, słodka papryka
Krewetki rozmrażamy (mam mrożone i oczyszczone), posypujemy papryką słodką. Mąkę mieszamy w misce z wodą, kostką lodu i delikatnie doprawiamy solą.
Do wysokiego garnka wlewamy olej, gdy jest bardzo gorący to na bieżąco moczymy krewetkę w panierce i wrzucamy do oleju. Drewnianą łyżką lekko mieszamy, by krewetka nie przywarła do dna garnka.
Dobrze jest złapać krewetkę za ogonek, zanurzyć w tempurze i wrzucić do oleju, dzięki temu ogonek pozostanie bez panierki. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Mąkę tempurę i takie wielkie krewetki możecie kupić w sklepach Kuchnie Świata.
Same pyszności :)
OdpowiedzUsuń