Od kiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera.
Składniki:
- 1l bulionu warzywnego
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 50g jogurtu naturalnego
- 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu.
Na zdjęciach:
- talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
Ja z zup lubię tylko rosół, pomidorową i właśnie kremy - Twój wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuń