Pyszne piersi z kurczaka otulone wiórkami kokosowymi. Soczyste, aromatyczne i po prostu wyśmienite. Dzięki smażeniu na oleju kokosowym nierafinowanym zyskują mocnego kokosowego aromatu.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100g wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 2 łyżki mąki (używam od Młynu Kopytowa)
- olej kokosowy nierafinowany (używam od Olejowego Raju)
- pieprz, papryka słodka
Piersi z kurczaka oczyszczam, dzielę na porcje i rozbijam tłuczkiem. Kotlety doprawiam pieprzem i papryką słodką. W miseczce roztrzepuję jajko, dodaję wiórki kokosowe, mleko oraz mąkę - mieszam na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju kokosowego, piersi z kurczaka namaczam w panierce i od razu przekładam na gorącą patelnię. Smażę z obu stron na złoto. W razie potrzeby oleju kokosowego należy dodać więcej.
W kuchni zawsze mam olej kokosowy, bardzo lubię na nim smażyć placki lub naleśniki :-) a kurczak smakuje obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, uwielbiam kokos w kuchni! Natomiast poproacowałbym nad prezentacją;)
OdpowiedzUsuńMoje oczekiwania spełniają te zdjęcia. To nie jest muzeum ani foodporn. A nie będę odmawiać sobie pysznego jedzenia, żeby tylko poczekać do rana i zrobić zdjęcie przy lepszym świetle. Jak to mówią "Wolnoć, Tomku, w swoim domku."
Usuń