10:30

Tiramisu z kajmakiem i mango



Mango mogłabym jeść w każdej ilości, uwielbiam je tak samo jak awokado - choć smaki są kompletnie inne. Ta wersja tiramisu jest przepyszna i wspaniała w smaku, przywołuje lato już od pierwszego kęsa.



Składniki:
(6 porcji)
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 400g serka mascarpone
  • 400ml mocnej, gorącej, czarnej kawy
  • 300g biszkoptów "lady fingers"
  • kakao do posypywania
  • 250g kajmaku
  • przecier z mango od Symbio 
 
Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę. Miksując dodajemy przecier z mango (około 6 łyżek lub więcej), tak by masa była wciąż gęsta.

Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, smarujemy warstwę kajmaku, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kleksami z przecieru mango.


Na zdjęciach:
  • szklanka do drinków Doro – Pasabahce


6 komentarzy:

  1. Oj to ja się wpraszam :) myyy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Mango jest bardzo dobre. Możliwe, że kiedyś spróbuje zrobić takie cudo ;P


    http://strongwomeen.blogspot.com/2015/11/ulubiency-pazdziernika.html - zapraszam. Jeżeli blog się spodoba to zaobserwuj ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już biegnę. Chcę taki deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, uwielbiam mango :-*
    Pozdrawiam i zapraszam

    Www.aleksandrakobylnik.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW, mega słodkie :) ciekawe inspiracje
    zapraszamy do nas
    www.sweetbox.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś smaka, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie