15:00

Świąteczna kawa piernikowa



Ze świątecznymi dekoracjami czekam zawsze do 06 grudnia, jednak potrawy z nutką świątecznego klimatu są u mnie obecne od początku listopada. Nie ma nic pyszniejszego niż świeża, piernikowa kawa - zwłaszcza, gdy za oknem wieje i jest nieco szaro.



Składniki:

  • 120ml zaparzonej kawy (użyłam kawy Diamond od Cafe Ina)
  • 50ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej



Mleko wlewamy do rondelka z przyprawą piernikową i szczyptą gałki muszkatołowej. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy, by nie utworzył się kożuch. Kawę zaparzamy, dodajemy do podgrzewanego mleka, mieszamy i podgrzewamy około minuty. Przelewamy kawę do kubka. Keksy z bitej śmietany delikatnie wpuszczamy do gorącej kawy, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.

Ps. W Cafe Ina znajdziecie teraz świąteczną edycję kaw - Kawa Smakowa Świętego Mikołaja :) 






2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie