Ze
świątecznymi dekoracjami czekam zawsze do 06 grudnia, jednak potrawy z
nutką świątecznego klimatu są u mnie obecne od początku listopada. Nie
ma nic pyszniejszego niż świeża, piernikowa kawa - zwłaszcza, gdy za
oknem wieje i jest nieco szaro.
Składniki:
- 120ml zaparzonej kawy (użyłam kawy Diamond od Cafe Ina)
- 50ml mleka 3,2%
- 2 łyżki bitej śmietany
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Mleko wlewamy do rondelka z przyprawą piernikową i szczyptą gałki muszkatołowej. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy, by nie utworzył się kożuch. Kawę zaparzamy, dodajemy do podgrzewanego mleka, mieszamy i podgrzewamy około minuty. Przelewamy kawę do kubka. Keksy z bitej śmietany delikatnie wpuszczamy do gorącej kawy, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.
Ps. W Cafe Ina znajdziecie teraz świąteczną edycję kaw - Kawa Smakowa Świętego Mikołaja :)
Ps. W Cafe Ina znajdziecie teraz świąteczną edycję kaw - Kawa Smakowa Świętego Mikołaja :)
Ta kawa musi być pyszna i pewnie cudownie pachnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie i tak świątecznie już :)
OdpowiedzUsuń