10:30

Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek




Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale!

Składniki:
12 bułek

  • 300g pieczarek
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 cebule szalotki
  • 3 łyżki masła do farszu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki mleka do smarowania

Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam do ostudzenia. W misce rozkruszam drożdże, dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut.

Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków, w rękach formuję małe kulki i rozciągam je na kształt bułki. Tak przygotowane porcje układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz.

Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.

Piekarnik nagrzewam do 190*C. Na środek każdej bułki nakładam porcję farszu, a brzegi bułki smaruję mlekiem. Bułki wkładam do gorącego piekarnika i piekę przez 12-18 minut.








Na zdjęciach:
  • talerz ozdobny - Pepco

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie buły :-) są pyszne :-) a jak smakują z barszczykiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie bułeczki ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ale wypasione! Takie lubię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie