15:30

Schab zapiekany z serem i curry



Kolejna wersja na urozmaicenie klasycznego schabowego. To danie jest wyraziste, dzięki dużej ilości koncentratu curry, ale nie jest bardzo ostre. Polecam!




Składniki:
  • cztery kotlety schabowe
  • 2 łyżki masła do podsmażenia
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 łyżki masła do sosu
  • 100g sera gouda
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • koncentrat curry od Proeco
  • czosnek w płatkach



Kotlety rozbijamy, smarujemy koncentratem curry i podsmażamy z obu stron na maśle. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje dodajemy do niego starty żółty ser. Gotowy sos wlewamy na mięso i razem z kawałkami, które przywarły do patelni. Wierzch posypujemy czosnkiem w płatkach. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 180*C i pieczemy przez 60 minut. 






Na zdjęciach:
  • małe naczynia żaroodporne - Carrefour

6 komentarzy:

  1. Pyszne aromatyczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, a dlaczego Ty wszystko wkładasz do zimnego piekarnika? Przecież jak coś się robi to można w tym czasie nastawić piekarnik. Nie rozumiem tego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystko :) Ciasta wstawiam raczej do nagrzanego. Rzecz w tym, że nie ufam naczyniom żaroodpornym. Kiedyś jedno mi pękło w piekarniku, a raczej wybuchło. Od tej pory jeśli piekę w naczyniu szklanym, ceramicznym, garnku rzymskim to wkładam je do zimnego pieca, lub max 100*C.

      Usuń
  3. To może było jakieś uszkodzone. Ja zawsze wszystko wkładam do nagrzanego, naczynie mam od 5 lat i nic się z nim nie dzieje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było nowe, używane kilka razy, zapamiętałam ten wypadek na tyle, że uraz został :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger