Kolejna wersja na urozmaicenie klasycznego schabowego. To danie jest wyraziste, dzięki dużej ilości koncentratu curry, ale nie jest bardzo ostre. Polecam!
Składniki:
- cztery kotlety schabowe
- 2 łyżki masła do podsmażenia
- 250ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła do sosu
- 100g sera gouda
- szczypta gałki muszkatołowej
- koncentrat curry od Proeco
- czosnek w płatkach
Kotlety
rozbijamy, smarujemy koncentratem curry i podsmażamy z obu stron na maśle. Mięso
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki
dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje dodajemy do niego starty żółty ser. Gotowy sos wlewamy na mięso i razem z kawałkami, które przywarły do patelni. Wierzch posypujemy czosnkiem w płatkach. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do
180*C i pieczemy przez 60 minut.
Na zdjęciach:
- małe naczynia żaroodporne - Carrefour
Pyszne aromatyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, a dlaczego Ty wszystko wkładasz do zimnego piekarnika? Przecież jak coś się robi to można w tym czasie nastawić piekarnik. Nie rozumiem tego.
OdpowiedzUsuńNie wszystko :) Ciasta wstawiam raczej do nagrzanego. Rzecz w tym, że nie ufam naczyniom żaroodpornym. Kiedyś jedno mi pękło w piekarniku, a raczej wybuchło. Od tej pory jeśli piekę w naczyniu szklanym, ceramicznym, garnku rzymskim to wkładam je do zimnego pieca, lub max 100*C.
UsuńTo może było jakieś uszkodzone. Ja zawsze wszystko wkładam do nagrzanego, naczynie mam od 5 lat i nic się z nim nie dzieje:)
OdpowiedzUsuńbyło nowe, używane kilka razy, zapamiętałam ten wypadek na tyle, że uraz został :)
Usuń