15:30

Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem



Robienie krokietów zawsze kojarzyło mi się z mordęgą w kuchni, podwójne smażenie i ciągłe stanie przy patelni. Teraz dzielę to na dwa dni i robienie tych przysmaków stało się przyjemniejsze. Dzień wcześniej wieczorem smażę naleśniki, które przy okazji są zjadane częściowo na kolację albo śniadanko, a następnego dnia zabieram się za krokiety. Czas przy patelni zdecydowanie się nie dłuży :)



Przepis na naleśniki:
Mąki, jajka oraz mleko zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut, dodać wodę gazowaną i miksować ponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.  
Składniki:
  • 12 naleśników
  • 300g pieczarek
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 cebule szalotki
  • 3 łyżki masła 
  • 50g sera żółtego startego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • szczypta soli 
Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. 

Na środek naleśnika nakładam farsz, łyżeczkę startego żółtego sera i zawijam placek. Gdy wszystkie krokiety są gotowe, przygotowuję panierkę. Jajka roztrzepuję w mleku, dodaję mąkę i mieszam na gładką masę. Krokiety moczę w panierce i od razu przekładam na rozgrzaną patelnię. Smażę na złoto z obu stron.







Na zdjęciach:
  • talerz retro II - home & you / dekoria

4 komentarze:

  1. Mniam jakie to musi być pyszne :-) bardzo fajne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, aż mi ślinka leci :) chyba się pokuszę o zrobienie, więc dodaję do ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadła takiego krokieta :) my pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne ale nigdy nie dodawałam sera żółtego, muszę wypróbować Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie