11:00

Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku

 



To jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie, ich zapach wypełnia cały dom i od razu przywołuje piękną złotą jesień. 


Składniki:

(szklanka ma 250ml)
  • 1 szklanka mąki kasztanowej od Symbio
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin (pachnącego kokosem)
  • 1 jajko
  • szczypta przyprawy piernikowej




W misce mieszamy mąki, cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i połowę oleju kokosowego - zagniatamy ciasto. Porcjami dodajemy kolejne partie oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce. 

Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę.





Na zdjęciach:
  • złoty talerzyk deserowy - Antykwariat

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie