11:00

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

 


Moi drodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :) 


Składniki:

  • 3 żółtka
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g mąki (używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa)
  • 2 opakowania budyniu
  • 10 śliwek różowych
  • 2 łyżki cukru do posypania śliwek

 

Zimne masło zagniatam z mąką, proszkiem do pieczenia, dwoma łyżkami cukru i trzema żółtkami.  Formuję dwa rulony, pierwszy trochę większy od drugiego. Mniejszy kawałek wkładam do zamrażarki. Większym kawałkiem wylepiam blachę i wkładam na 30 minut do lodówki. 

Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru. 

Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli, by śliwki nie zmieniły swojej pozycji. Na warstwie budyniu układam pozostałe połówki śliwek również miąższem w dół. Wyciągam mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki, ścieram go na tarce (duże oczka) i posypuję nim śliwki. Od razu wstawiam ciasto do piekarnika, zmniejszam temperaturę ze 190*C do 170*C i piekę ciasto przez 40 minut.







Na zdjęciach:
  • zastawa porcelanowa - antykwariat

3 komentarze:

  1. Na takie ciasto to ja chętnie się wproszę :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią porywam kawałek, wszystkiego najlepszego kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm ale smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie