10:30

Warzywne kotlety z kaszą bulgur

 



W planie miałam kotlety jajeczne, ale dość szybko zorientowałam się, że nie mam aż tylu jajek, ani też szczypiorku. Tym zbiegiem okoliczności powstały warzywne kotlety z kaszą bulgur.


Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50g ugotowanej żółtej fasolki 
  • pół szklanki kaszy bulgur od Piątnicy (moja szklanka ma 200ml) 
  • 200ml wody
  • 2 szalotki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 surowe jajko 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • olej kokosowy do smażenia (może być oliwa)

Zagotowujemy wodę, do wrzącej dodajemy bulgur i gotujemy 3 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę (bez mieszania) by wchłonęła wodę - podobnie przygotowuje się kuskus. Do miski dodajemy pociętą w kawałki fasolkę, paprykę, pokrojone jajka i szalotkę oraz zimną kaszę. Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i mąkę. Z gotowej masy formujemy kotlety i smażmy na gorącym tłuszczu. 


Kotlety nie wymagają dodatkowej panierki z bułki tartej czy mąki. Po usmażeniu przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.


1 komentarz:

  1. Ale fajny pomysł! I już wiem do czego wykorzystam mój bulgur zalegający w szafce :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie