10:30

Kurczak pieczony w sprite i z trawą żubrówką

 



Trawa żubrówka kojarzyła mi się jedynie z wódką i nalewkami. Wiedziałam, że można ją również dodać do pieczonych mięs, ale nie sądziłam, że wyjdzie mi taka "nowoczesna" kompozycja. 



Składniki:
  • 1 kurczak (mój ważył 1,9kg)
  • 150ml sosu ostrygowego
  • 400ml sprite
  • 3 źdźbła trawy żubrówki 
  • 3 łyżki pieprzy młotkowanego lub świeżo mielonego


Kurczaka dokładnie nacieramy pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ostrygowym i również wcieramy go w mięso. Trawę zgniatamy na mniejsze źdźbła, układamy dookoła kurczaka, naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. 

 
Do naczynia wlewamy sprite, przykrywamy, wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do temperatury 200*C. Od tej chwili pieczemy przez 80 minut. 




Na zdjęciach:
  • naczynie żaroodporne 5,1l - Termisil

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie