Pyszna zupa krem w dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią.
- 4 małe okrągłe cukinie
- 1kg marchewki
- 0,5l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli himalajskiej
- pieprz
- oregano
- oliwa
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Im więcej wydrążymy, tym pojemniejsza będzie nasza miska. Szalotkę obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus.
Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem marchewkowym i przykrywamy kapeluszem. Skrapiamy je oliwą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190*C.
Na zdjęciach:
- fioletowe naczynie do zapiekania Urok Prowansji - Empik
- talerzyk deserowy różowy ARV - Ikea
- taca drewniana Shabby Chic
Wygląda super , fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudownie podany!
OdpowiedzUsuń