10:30

Krem z marchewki i cukinii



Pyszna zupa krem w dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią.


Składniki:
  • 4 małe okrągłe cukinie 
  • 1kg marchewki
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli himalajskiej
  • pieprz 
  • oregano
  • oliwa

 
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Im więcej wydrążymy, tym pojemniejsza będzie nasza miska. Szalotkę obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus. 


Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem marchewkowym i przykrywamy kapeluszem. Skrapiamy je oliwą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190*C.







Na zdjęciach:
  • fioletowe naczynie do zapiekania Urok Prowansji - Empik
  • talerzyk deserowy różowy ARV - Ikea
  • taca drewniana Shabby Chic

2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie