10:30

Krem dyniowy z chipsami serowymi

 




Jesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera.


Składniki:

Dynię przecinamy na pół, wydrążamy pestki, kroimy na kawałki i obieramy ze skórki. Pokrojoną na kawałki dynię zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200*C aż do momentu gdy będzie miękka. 


Połowę sera kroimy na plasterki, drugą połowę w kostkę. Po upieczeniu dyni układamy na blaszce plasterki sera i zostawiamy je w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. Gdy ser się stopi, wyciągamy blaszkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostudzenia. Po kilku chwilach chipsy serowe powinny być gotowe. 

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi.




Na zdjęciach:
  • talerz głęboki  Onse Colle - Villa d'Este

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie