Drugi kultowy deser prosto z orientalnych barów. Kawałki jabłka usmażone w grubej panierce i wręcz rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 2 jabłka
- 4 łyżki mąki tempura od Kuchni Świata
- 4 kostki lodu
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego od Kuchni Świata
- zimna woda
- olej do smażenia
Jabłka kroimy na plasterki, usuwamy ze środka pestki. Tempurę mieszamy w zimną wodą, tak by uzyskała
konsystencję majonezu. Im zimniejsza mieszanka, tym lepszy będzie efekt, więc
polecam dodanie kostek lodu do przygotowanej panierki oraz dodatkowo wstawienie
jej do zamrażarki na 10 minut. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie
gorący - tak jak w przypadku oleju do smażenia pączków - możemy zacząć
smażenie.
Po wyjęciu tempury z zamrażarki, dodajemy do niej łyżkę oleju kokosowego
i szybko mieszamy, by połączyć składniki. Jabłka panierujemy i szybko wrzucamy
na gorący olej. Smażymy do momentu, aż panierka będzie półprzeźroczysta.
Usmażone układamy ponownie na ręczniku papierowym, by odsączyć
nadmiar tłuszczu.
Na zdjęciach:
- mozaikowy talerz - wyrób turecki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl