10:30

Jabłka w cieście tempura



Drugi kultowy deser prosto z orientalnych barów. Kawałki jabłka usmażone w grubej panierce i wręcz rozpływające się w ustach. 


Składniki:



Jabłka kroimy na plasterki, usuwamy ze środka pestki. Tempurę mieszamy w zimną wodą, tak by uzyskała konsystencję majonezu. Im zimniejsza mieszanka, tym lepszy będzie efekt, więc polecam dodanie kostek lodu do przygotowanej panierki oraz dodatkowo wstawienie jej do zamrażarki na 10 minut. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący - tak jak w przypadku oleju do smażenia pączków - możemy zacząć smażenie. 


Po wyjęciu tempury z zamrażarki, dodajemy do niej łyżkę oleju kokosowego i szybko mieszamy, by połączyć składniki. Jabłka panierujemy i szybko wrzucamy na gorący olej. Smażymy do momentu, aż panierka będzie półprzeźroczysta. Usmażone układamy ponownie na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.





Na zdjęciach:
  • mozaikowy talerz - wyrób turecki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie